Τα πρώτα γραφικά περιβάλλοντα (GUI) για υπολογιστές εμφανίζονται γύρω στο 1990 και η μεγάλη αποδοχή τους γίνεται το 1995 με τα Windows 95. Το πρώτο γραφικό περιβάλλον του Linux είναι το KDE (K Desktop Environment) και δημιουργήθηκε την ίδια εποχή.


Εικόνα 4.3.1 - Το γραφικό περιβάλλον KDE 1.0 (K desktop environment) (https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51536820)

 Ορισμένα προβλήματα σχετικά με τις άδειές του οδήγησε το 1997 στη δημιουργία του GNOME (GNU Network Object Model Environment).

 

Εικόνα 4.3.2 - GNOME 1.0
(
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1111304)

 Σήμερα υπάρχουν παρά πολλά γραφικά περιβάλλοντα εργασίας για το Linux και ουσιαστικά κάθε διανομή έχει το δικό της προεγκατεστημένο, αλλά ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει όποιο περιβάλλον επιθυμεί. Σήμερα το κάθε γραφικό περιβάλλον αναπτύσσεται ανεξάρτητα από τις διανομές Linux. Οι προγραμματιστές που αναπτύσσουν τα γραφικά περιβάλλοντα είναι ανεξάρτητοι από τους προγραμματιστές που αναπτύσσουν τις διανομές Linux.

Αυτοί που προωθούν κάποια διανομή Linux, θέλουν να διαφοροποιείται το προϊόν τους από τα άλλα ακόμα και οπτικά. Για το λόγο αυτό παίρνουν ένα γραφικό περιβάλλον του προσθέτουν και τροποποιούν εικονίδια χρώματα, εικόνες επιφάνειας εργασίας κλπ και το προσφέρουν με τη διανομή.

Ορισμένα από τα πιο γνωστά γραφικά περιβάλλοντα είναι:

GNOME: Κλασικό γραφικό περιβάλλον που κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις και αποτέλεσε βάση για πολλά άλλα γραφικά περιβάλλοντα. Είναι τόσο γνωστό που πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί μέρος του Linux. Από πολλούς θεωρείται το πιο σύγχρονο GUI και είναι πολύ σταθερό. Δεν είναι κατάλληλο για παλιούς υπολογιστές με λίγη RAM.


Εικόνα 4.3.3 - Το GNOME GUI
(
https://en.wikipedia.org/wiki/GNOME_3#/media/File:Gnome_3.2_shell.png)

 Mate (Ματέ): κλασσική εμφάνιση, απλό, σχετικά γρήγορο, είναι βασισμένο στο Gnome 2, είναι σταθερό, είναι "ελαφρύ" και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παλιούς υπολογιστές. Επιπλέον έχει μια πολύ καλά μεταφρασμένη ελληνική έκδοση.


Εικόνα 4.3.4 - Το ΜΑΤΕ GUI
(
https://mate-desktop.org/el/gallery/1.22/english/)

Xfce: κατάλληλο για αυτούς που θέλουν ένα ελαφρύ εύκολο στη χρήση και περισσότερο προσαρμόσιμο από το GNOME. Είναι γρήγορο και πολύ σταθερό. Το περιβάλλον του μοιάζει με αυτό των Windows.


Εικόνα 4.3.5 - Το Xfce GUI
(
https://opensource.com/article/18/6/xfce-desktop)

 Cinnamon: κλασσική εμφάνιση, σχετικά γρήγορο, πολύ ολοκληρωμένο, εξελίσσεται με γρήγορο ρυθμό από την ομάδα του Linux Mint. Είναι και αυτό βασισμένο Gnome 3 και είναι φιλικό προς το χρήστη και προσαρμόσιμο.


Εικόνα 4.3.6 - Το Cinnamon GUI
(https://el.wikipedia.org/wiki/Linux_Mint)

KDE: Κλασικό και πολύ γνωστό με όμορφη εμφάνιση, ολοκληρωμένο GUI. Είναι σχετικά αργό . Η έκδοση KDE Plasma 5 έχει πολλές βελτιώσεις και είναι κατάλληλο για χρήση σε κινητές συσκευές.


Εικόνα 4.3.7 - Το KDE GUI
(
https://el.wikipedia.org/wiki/KDE)

 Budgie: κλασσική εμφάνιση, σχετικά γρήγορο, πολύ ολοκληρωμένο, είναι μια πιο όμορφη και πιο λιτή εφαρμογή του Gnome 3.

LXQt: κλασσική εμφάνιση, πολύ γρήγορο, είναι το ελαφρύτερο GUI και επιτρέπει στο Linux να εκτελείται κανονικά σε παλιούς υπολογιστές. Είναι επίσης κατάλληλο για διακομιστές νέφους (cloud servers).


Εικόνα 4.3.8 - Το LXQt GUI
(
https://en.wikipedia.org/wiki/LXQt#/media/File:LXQt_1.0.0_Ambiance_screenshot.png)