1.4 Δομή ενός λειτουργικού συστήματος
1.4 Δομή ενός λειτουργικού συστήματος
Ένα Λ.Σ αποτελείται από πολλά υποσυστήματα τα οποία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που εξετάζεται. Υπάρχουν όμως υποσυστήματα που συναντώνται σε όλα τα Λ.Σ. Αυτά είναι:
Πυρήνας
Ο Πυρήνας (Kernel) είναι το κυριότερο υποσύστημα ενός Λ.Σ. Το υποσύστημα αυτό φορτώνεται πρώτο στην κύρια μνήμη και εκτελείται συνεχώς σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του υπολογιστή. Ο πυρήνας είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη αποδοτική συνεργασία του λογισμικού με το υλικό του υπολογιστή.
Διεπαφή χρήστη
Η διεπαφή χρήστη (user interface) ή Φλοιός (Shell) δημιουργεί το περιβάλλον που αναλαμβάνει την επικοινωνία μεταξύ του χρήστη και του υλικού του υπολογιστή. Αναλαμβάνει να δέχεται και να δίνει στο σύστημα του υπολογιστή τα αιτήματα (εντολές) του χρήστη και επίσης να μεταφέρει στο χρήστη μηνύματα από το σύστημα. Τα σύγχρονα περιβάλλοντα επικοινωνίας είναι γραφικά, αλλά συχνά επιτρέπουν παράλληλα τη χρήση περιβαλλόντων με γραμμή εντολών για έμπειρους χρήστες.
Σύστημα αρχείων
Το Σύστημα Αρχείων (File System) διαχειρίζεται τα αρχεία και φροντίζει για τη διάθεσή τους στους χρήστες. Λειτουργίες που περιλαμβάνει είναι η ονοματοδοσία των αρχείων, η αποθήκευση των περιεχομένων τους στη φυσική τους θέση στα μέσα αποθήκευσης, η μεταφορά τους στην κύρια μνήμη κ.ά.
Βοηθητικά προγράμματα
Τα βοηθητικά προγράμματα (Utilities) είναι ένα σύνολο βοηθητικών προγραμμάτων για τη διαχείριση του υπολογιστικού συστήματος π.χ μορφοποίηση δίσκων. Βοηθούν στη διαχείριση του συστήματος δίνοντας δυνατότητα στον χρήστη να ρυθμίσει κάποιες λειτουργίες του συστήματος, όπως να ελέγξει και να διαμορφώσει τον σκληρό δίσκο, να ελέγξει και να επιδιορθώσει δυσλειτουργίες του υπολογιστή, να ενημερωθεί για την κίνηση δεδομένων σε ένα δίκτυο υπολογιστών κ.ά.
Σχήμα 1.2 Τυπική δομή ενός Λειτουργικού Συστήματος
