Σελίδα
1.5 Αρμοδιότητες ενός λειτουργικού συστήματος
1.5 Αρμοδιότητες ενός λειτουργικού συστήματος
Οι αρμοδιότητες ενός Λειτουργικού συστήματος μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με του Λειτουργικό Σύστημα που εξετάζεται. Υπάρχουν όμως αρμοδιότητες που είναι κοινές σε όλα τα Λ.Σ. Αυτές είναι:
- Διεπαφή (Interface). Λειτουργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή παρέχοντας το περιβάλλον για τη διαμόρφωση της διαχείρισης του συστήματος από τον άνθρωπο στο βαθμό που επιτρέπεται. Μεταφέρει εντολές ή/και απαιτήσεις του χρήστη στον Η/Υ και δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος, μεταφέροντας μηνύματα του Η/Υ προς το χρήστη για λάθη ή προβλήματα που εμφανίζονται.
- Διαχείριση κύριας μνήμης. Η κύρια μνήμη (RAM) σε κάθε υπολογιστικό σύστημα έχει περιορισμένο μέγεθος, σε σχέση με το μέγεθος της δευτερεύουσας μνήμης (Σκληρός Δίσκος). Το Λ.Σ διαχειρίζεται την κύρια μνήμη και αποφασίζει ποια εφαρμογή θα μεταφερθεί σε αυτή για να εκτελεστεί, καθώς και πόσο χώρο θα καταλάβει. Αν δεν υπάρχει επαρκής χώρος θα πρέπει κάποια άλλη εφαρμογή να μεταφερθεί από την κύρια στη δευτερεύουσα μνήμη.
- Διαχείριση κντρικής μονάδας επεξεργασίας (ΚΜΕ-CPU): Το Λ.Σ είναι υπεύθυνο για την προτεραιότητα ανάθεσης εργασιών στην ΚΜΕ, καθώς και το χρόνο που θα διαθέσει σε κάθε εργασία.
- Διαχείριση αρχείων: Το Λ.Σ διαχειρίζεται τη δευτερεύουσα μνήμη (σκληρό δίσκο) και τα αρχεία που αποθηκεύονται σε αυτήν. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία, τη διαγραφή και την ανάκτηση αρχείων και τη διαχείριση του χώρου αποθήκευσης στον δίσκο.
- Διαχείριση των συσκευών εισόδου/εξόδου: Το λειτουργικό σύστημα ελέγχει τις συσκευές εισόδου/εξόδου, όπως το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, το πληκτρολόγιο την οθόνη, εκτυπωτές κ.λπ.
- Διαχείριση δικτύου: Το Λ.Σ επιτρέπει και ελέγχει τη σύνδεση του υπολογιστή με άλλους υπολογιστές και το Διαδίκτυο.
- Διαχείριση ασφάλειας: Το Λ.Σ είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του υπολογιστή, των δεδομένων του και των εφαρμογών που εκτελούνται σε αυτόν. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη διαχείριση των δικαιωμάτων πρόσβασης που έχουν οι χρήστες του υπολογιστή καθώς και την ασφάλεια μια εφαρμογής από επιδράσεις άλλης εφαρμογής.
Γενικότερα το λειτουργικό σύστημα παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον που επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν τα προγράμματα-εφαρμογές που χρειάζονται χωρίς να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα εκτελεστούν.
Σχήμα 1.3 Αρμοδιότητες λειτουργικού συστήματος
