5.5 Ιεραρχία χρηστών
5.5 Ιεραρχία χρηστών
Γενικοί όροι
- Χρήστης (User): Με το όρο αυτό περιγράφουμε κάθε ξεχωριστό φυσικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί τη συσκευή.
- Λογαριασμός (Account): Ένας ή πολλαπλοί λογαριασμοί μπορούν να υπάρχουν κάτω από ένα χρήστη. Αλλά οι λογαριασμοί δεν είναι μονοσήμαντοι με τους χρήστες και οι χρήστες δεν ορίζονται ή δεν είναι συνδεδεμένοι με έναν μόνο λογαριασμό.
- Εφαρμογή (App): Για κάθε χρήστη υπάρχουν ξεχωριστά δεδομένα στις εφαρμογές.
- Profile: Κάθε χρήσης μπορεί να έχει πολλαπλά profiles. Σε περίπτωση που ένας χρήστης διαγραφεί θα διαγραφούν και τα profiles του. Και για κάθε profile οι εφαρμογές χρησιμοποιούν διαφορετικά δεδομένα αλλά μοιράζονται κάποιες από τις ρυθμίσεις συστήματος.
Κατηγορίες χρηστών
- Χρήστης συστήματος (System user): Είναι ο πρώτος χρήστης που θα δημιουργηθεί στη συσκευή. Αυτός ο χρήστης μπορεί να διαγραφεί μόνο με επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και τρέχει συνέχεια ακόμα και αν κάποιος άλλος χρήστης είναι ενεργός.
- Δευτερεύοντες χρήστες (Secondary user): Κάθε άλλος χρήστης που θα δημιουργηθεί μετά το χρήστη συστήματος. Οι χρήστες αυτοί μπορούν να διαγράφονται (καταργούνται) είτε από τους εαυτούς τους είτε από το διαχειριστή.
- Επισκέπτης (Guest user): Πρόκειται για ένα προσωρινό δευτερεύοντα χρήστη που μπορεί να διαγραφεί γρήγορα (επιτρέπεται μόνο ένας κάθε φορά).
- Διαχειριστής (Admin user): Ο διαχειριστής είναι ο χρήστης που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει και να διαγράψει άλλους χρήστες καθώς και να επεξεργάζεται κάποιες από τις ρυθμίσεις πολλαπλών χρηστών (ως διαχειριστής αρχικά ορίζεται ο system user).
Οι περισσότερες από τις λειτουργίες που απαιτούνται κατά τη χρήση μιας συσκευής Android μπορούν να εκτελεστούν από το σύνολο των χρηστών (user level) που είδαμε[1]. Όπως ήδη όμως αναφέραμε, υπάρχουν και λειτουργίες που απαιτούν τα λεγόμενα δικαιώματα root (root level) στη συσκευή[2]. Rooting λοιπόν είναι η διαδικασία με την οποία οι χρήστες συσκευών Android μπορούν να αποκτήσουν προνομιακό έλεγχο σε διάφορα υποσυστήματα της συσκευής, συνήθως smartphone. Όπως ακριβώς και στο Linux που «τρέχει» στον πυρήνα κάθε συσκευής Android, το επίπεδο root παρέχει παρόμοια πρόσβαση σε δικαιώματα διαχείρισης (superuser).
Ιεραρχία Χρηστών
Όπως φαίνεται και στην εικόνα 5.5.1, το υψηλότερο επίπεδο στην ιεραρχία χρηστών βρίσκεται ο χρήστης root. Με το χρήστη αυτό μπορούμε ουσιαστικά να κάνουμε οτιδήποτε θέλουμε στη συσκευή από το να πειράζουμε τον πυρήνα μέχρι και να εγκαταστήσουμε καινούργιο λειτουργικό. Στη συνέχεια βρίσκεται ο διαχειριστής που συνήθως είναι χρήστης συστήματος. Αυτός έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με το χρήστη root. Ουσιαστικά αυτός χρήστης έχει μόνο κάποιες παραπάνω ιδιότητες από τους δευτερεύοντες χρήστες που βρίσκονται από κάτω του όπως ήδη περιγράψαμε.
Εικόνα 5.5.1 Ιεραρχία χρηστών
Υλοποιήστε τη δραστηριότητα 5.5.1