Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ενότητα, ένα ασύρματο δίκτυο είναι ένα δίκτυο το οποίο δεν χρησιμοποιεί καλώδια για τις συνδέσεις των διαφόρων συσκευών που δικτυώνονται σε αυτό. Αντί του καλωδίου χρησιμοποιείται η μετάδοση ειδικά διαμορφωμένων οπτικών, υπέρυθρων ή ακόμα και ραδιοκυματικών σημάτων μέσω του αέρα. Στην περίπτωση τοπικών δικτύων υπολογιστών υπάρχουν ασύρματα τοπικά δίκτυα (WLAN, Wireless Local Area Network) τα οποία επιτρέπουν σε ένα χρήστη κινητής συσκευής, όπως είναι ένας φορητός υπολογιστής, ένα έξυπνο τηλέφωνο ή ένα tablet, να συνδέονται σε ένα τοπικό δίκτυο (LAN) μέσω μιας ασύρματης σύνδεσης που χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ραδιοκύματα.

Τα ασύρματα τοπικά δίκτυα συνήθως υλοποιούνται ως επεκτάσεις ενός ήδη υπάρχοντος ενσύρματου τοπικού δικτύου σε τμήματα του χώρου όπου δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση καλωδίωσης είτε λόγω διάταξης του κτιρίου είτε λόγο του κόστους εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης. Όπως φαίνεται στην εικόνα 4.4.1, η υλοποίηση του ασύρματου τοπικού δικτύου πραγματοποιείται από ένα σύστημα από τρία (3) σημεία πρόσβασης (APs) τα οποία σχηματίζουν ένα WLAN και επιτρέπουν σε φορητές συσκευές, εντός εμβέλειας του σήματος, να συνδεθούν με αυτά. Τα σημεία πρόσβασης συνδέονται ενσύρματα με έναν μεταγωγέα (switch) και στη συνέχεια με το ενσύρματο τοπικό δίκτυο (LAN). Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του τοπικού δικτύου και παροχής δικτυακών υπηρεσιών σε ένα μεγαλύτερο αριθμό συσκευών.

Γενικά τα βασικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνται τα ασύρματα δίκτυα είναι:

  1. Ασύρματο Σημείο Πρόσβασης (Access Point AP): Ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης (αναφέρεται επίσης και ως σταθμός βάσης) είναι συσκευή επικοινωνίας ειδικού σκοπού που χρησιμοποιείται στα ασύρματα τοπικά δίκτυα (WLAN). Λειτουργεί σαν ένας κεντρικός πομπός και δέκτης των σημάτων του ασυρμάτου δικτύου. Ένα ΑΣΠ συνδέει ασύρματα τους σταθμούς μεταξύ τους και με το ενσύρματο δίκτυο. Ουσιαστικά λειτουργεί σαν μία «γέφυρα» ανάμεσα στο ασύρματο και ενσύρματο τοπικό δίκτυο. (βλέπε ενότητα 4.3.5)
  2. Κόμβοι Διανομής: Η εμβέλεια των APείναι περιορισμένη και ως εκ τούτου για να επεκταθεί η εμβέλεια του ασύρματου τοπικού χρησιμοποιούνται πολλά AP. Ακριβώς για τη διασύνδεση των AP γίνεται χρήση των κόμβων διανομής που παρέχουν διασύνδεση μεταξύ των AP και δυνητικά και με το εκάστοτε ενσύρματο δίκτυο.
  3. Κόμβοι Κορμού: Οι κόμβοι κορμού χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση των κόμβων διανομής. Ανάλογα την τοπολογία που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των κόμβων κορμού, υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης πολλαπλών συνδέσεων (τοπολογία πλέγματος) ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος απώλειας της επαφής.
  4. Ασύρματο Μέσο Μετάδοσης (Wireless Medium): Στα ασύρματα τοπικά δίκτυα το μέσο μετάδοσης δεν είναι καλώδια, αλλά ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία μπορεί να είναι ραδιοκύματα (είτε στο φάσμα των υπερβραχέων -UHF είτε στο φάσμα των μικροκυμάτων- SHF), υπέρυθρες ακτίνες ή δέσμες λέιζερ (laser)[1].
  5. Ασύρματοι Σταθμοί (Wireless Stations): Οι ασύρματοι σταθμοί είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούν οι χρήστες και συνδέονται στο ασύρματο τοπικό δίκτυο. Οι συσκευές μπορεί να είναι επιτραπέζιοι ή φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες, PDA, έξυπνα κινητά τηλέφωνα κλπ.
  6. Ασύρματες Γέφυρες (Wireless Bridges): Για την διασύνδεση δύο ή περισσοτέρων ασύρματων τοπικών δικτύων χρησιμοποιούνται οι γέφυρες παρέχοντας ασύρματη σύνδεση μεταξύ τους.
  7. Ασύρματοι Προσαρμογείς (Wireless Interfaces): Στην ουσία πρόκειται για τις κάρτες δικτύου οι οποίες αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο AP και αντίστοιχο  σταθμό που επικοινωνεί ασύρματα. Ένας προσαρμογέας για το ασύρματο δίκτυο δεν έχει υποδοχή για καλώδιο όπως οι προσαρμογείς για τα ενσύρματα δίκτυα, αλλά κεραία.
  8. Κεραίες (Antennas): Οι κεραίες χρησιμεύουν για τη μετάδοση και τη λήψη των ηλεκτρομαγνητικών σημάτων. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή τους εξαρτάται από το φάσμα συχνοτήτων που χρησιμοποιείται και από τη μέγιστη ισχύ της εκπεμπόμενης – λαμβανόμενης ακτινοβολίας.


Εικόνα 4.4.1 - Ασύρματο τοπικό δίκτυο συνδεόμενο με ενσύρματο τοπικό δίκτυο
(Δίκτυα Υπολογιστών Γ’ ΕΠΑ.Λ., ΙΕΠ, Αθήνα 2017)



[1] Απαιτείται οπτική επαφή μεταξύ των κόμβων (ιδιαίτερα στην περίπτωση laser)