01. Λειτουργικό Σύστημα

Το κεφάλαιο αυτό είναι εισαγωγικό και σκοπός του είναι να γνωρίσουν οι σπουδαστές/στριες την έννοια του Λειτουργικού Συστήματος ενός υπολογιστικού συστήματος ως αναπόσπαστο μέρος του. Να γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη του και ορισμένα από τα πλέον διαδομένα Λ.Σ μέχρι σήμερα. Επίσης να γνωρίσουν   την κοινή δομή που έχουν όλα τα Λ.Σ καθώς και τις αρμοδιότητές τους.

Αφού κατανοήσουν οι σπουδαστές/στριες ότι όλα τα Λ.Σ έχουν παρόμοια δομή και παρόμοιες αρμοδιότητες στα  επόμενα κεφάλαια θα εξειδικεύσουν  τη γνώση τους για συγκεκριμένα Λ.Σ.

 

02. Microsoft Windows 10/11

Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι η εξοικείωση τους με τα Windows 10/11.  Αρχικά οι σπουδαστές/στριες θα έρθουν σε επαφή με την έννοια της διεργασίας στα Windows και τις βασικές τεχνικές διαχείρισης Διεργασιών/Υπηρεσιών. Ως επιμέρους στοιχεία βασικών λειτουργιών διαχείρισης οι σπουδαστές θα γνωρίσουν την εγκατάσταση/απεγκατάσταση εφαρμογών, το σύστημα αρχείων και την παραμετροποίηση του Λειτουργικού Συστήματος. Σε μια ποιο μεγάλη εμβάθυνση στις λειτουργίες του Λ.Σ οι σπουδαστές/στριες  θα γνωρίσουν τα Microsoft Windows Hotkeys, τον Task Scheduler, τον Task Manager και την κατανόηση της ιεραρχίας χρηστών. Στο τέλος της ενότητας οι σπουδαστές θα εξοικειωθούν με την εφαρμογή Microsoft PowerShell η οποία δίνει πρόσβαση σε λειτουργίες που ξεφεύγουν από το παραθυρικό περιβάλλον που χρησιμοποιούν οι απλοί χρήστες των Windows .

 

03. Εγκατάσταση Linux σε Windows

Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να γνωρίσουν οι σπουδαστές/τριες την εγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος Linux, σε περιβάλλον Windows 10/11.

Για να εξοικειωθούν με τις λειτουργίες ενός  Λ.Σ Linux οι σπουδαστές/τριες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα υπολογιστή με Λ.Σ Linux. Αυτό μπορεί να  γίνει δυνατό είτε με ένα ξεχωριστό σύστημα υπολογιστή με Linux, είτε με ένα σύστημα διπλής εκκίνησης (dual boot) είτε την εγκατάσταση ενός Λ.Σ Linux πάνω σε Λ.Σ Windows. Το κεφάλαιο αυτό οδηγεί τους σπουδαστές βήμα προς βήμα στην υλοποίηση της τρίτης λύσης που θεωρούμε ότι είναι η πλέον προσιτή από απόψεως ευκολίας και κόστους.


04. Εισαγωγή στο Linux

Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί  συνέχεια του προηγούμενου και σκοπός του είναι να γνωρίσουν οι σπουδαστές/τριες το λειτουργικό σύστημα Linux, τις λειτουργίες του καθώς και τον τρόπο διαχείρισής του. Στο πλαίσιο αυτό θα γνωρίσουν την διαδικασία επιλογής και εγκατάστασης ενός  σύγχρονου γραφικού περιβάλλοντος.  Στη συνέχεια θα μελετήσουν την διαδικασία εγκατάστασης εφαρμογών σε περιβάλλον Linux η οποία είναι διαφορετική από την αντίστοιχη διαδικασία σε περιβάλλον Windows. Στη διαδικασία αυτή θα γνωρίσουν τον ρόλο των αποθετηρίων για την ανεύρεση και εγκατάσταση εφαρμογών. Μετά τις εφαρμογές ακολουθεί η διαχείριση των διεργασιών που εκτελούνται στο σύστημα καθώς και η διαχείριση αρχείων φακέλων και χρηστών του συστήματος. Επίσης εξετάζονται παράμετροι βελτίωσης της ασφάλειας και της ταχύτητας του Λ.Σ. Τέλος εξασκούνται στη χρήση βασικών εντολών του φλοιού (Shell)  χωρίς τη χρήση του παραθυρικού.


05. Λειτουργικό περιβάλλον Android

Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται ένα σχετικά νέο Λ.Σ το οποίο χρησιμοποιείται σε κινητές συσκευές όπως τα έξυπνα τηλέφωνα και οι πλακέτες. Σκοπός του κεφαλαίου αυτού  είναι οι σπουδαστές/στριες αφενός να γνωρίσουν τα βασικά στοιχεία αυτού του Λ.Σ αλλά και να εξοικειωθούν με τις  βασικές λειτουργίες του και να αποκτήσουν δεξιότητες διαχείρισης του περιβάλλοντος λειτουργίας του. Θα γνωρίσουν τον τρόπο εγκατάστασης και απεγκατάστασης εφαρμογών καθώς και τον τρόπο διαχείρισης των αρχείων του συστήματος. Τέλος θα ενημερωθούν για τις  δυνατότητες παραμετροποίησης της διεπαφής του Λ.Σ και τη διαχείριση των χρηστών.


06. Σύγκριση Λειτουργικών Συστημάτων (Windows- Linux)

Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να γνωρίσουν οι σπουδαστές/στριες τις βασικές διαφοροποιήσεις της αρχιτεκτονικής των Λειτουργικών Συστημάτων μέσα από την παρουσίαση σημαντικών στοιχείων από την λειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό θα μελετηθούν οι τρόποι αποθήκευσης των παραμέτρων λειτουργίας των Λ.Σ  σε μητρώο (registry) και πως αυτό υλοποιείται σε κάθε σύστημα.  Επίσης θα μελετηθεί ο τρόπος υλοποίησης του συστήματος αρχείων σε κάθε σύστημα καθώς και ο τρόπος δημιουργίας και διαχείρισης χρηστών. Τέλος θα γνωρίσουν αν τα Λ.Σ  Windows και Linux ανήκουν στην κατηγορία του Ανοιχτού και Ελεύθερου Λογισμικού.

07. Εικονικές Μηχανές

Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να γνωρίσουν οι σπουδαστές/στριες τις εικονικές μηχανές. Ειδικότερα θα μάθουν τι είναι μία εικονική μηχανή, πως λειτουργεί, ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη χρήση του καθώς και πως γίνεται εγκατάσταση ενός Λ.Σ  διαφορετικού από αυτό που υπάρχει ήδη στον υπολογιστή.  Οι γνώσεις αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για την εγκατάσταση του Linux σε μια εικονική μηχανή σε περιβάλλον Windows.


08. Τεχνολογίες απομακρυσμένης πρόσβασης

Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται σε μια σύγχρονη τεχνολογία που επιτρέπει την εργασία από απόσταση μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης σε ένα υπολογιστικό σύστημα.  Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να γνωρίσουν οι σπουδαστές/στριες τις δυνατότητες που υπάρχουν στην απομακρυσμένη σύνδεση υπολογιστών και ειδικότερα στη δυνατότητα ελέγχου ενός υπολογιστή από απόσταση. Οι σπουδαστές/στριες θα γνωρίσουν τις διαθέσιμες τεχνολογίες και θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις πλέον συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές για να επιτυγχάνουν μια απομακρυσμένη σύνδεση.