Περιορισμοί

Για να είναι ανοιχτά τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να έχουν περιορισμούς που να εμποδίζουν τη χρήση τους με οποιονδήποτε συγκεκριμένο τρόπο

Όλοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν, να τροποποιούν, να συνδυάζουν και να μοιράζονται τα δεδομένα, ακόμη και στο εμπόριο

Κόστος

Τα ανοιχτά δεδομένα πρέπει να είναι δωρεάν στη χρήση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε αυτά.

Υπάρχει συχνά κόστος δημιουργίας, συντήρησης και δημοσίευσης χρήσιμων δεδομένων.

Στην ιδανική περίπτωση, οποιαδήποτε χρέωση για πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα δεν πρέπει να υπερβαίνει το λογικό κόστος αναπαραγωγής της μονάδας δεδομένων που ζητείται.

Αυτό το κόστος αναπαραγωγής τείνει να είναι αμελητέο για πολλά σύνολα δεδομένων.

Τα ζωντανά δεδομένα και τα μεγάλα δεδομένα ενδέχεται να συνεπάγονται συνεχές κόστος που σχετίζεται με αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών.

Επαναχρησιμοποίηση

Μόλις οι χρήστες έχουν τα δεδομένα, είναι ελεύθεροι να τα χρησιμοποιήσουν, να τα επαναχρησιμοποιήσουν και να τα αναδιανείμουν - ακόμη και στο εμπόριο.

Τα ανοιχτά δεδομένα μετρώνται από το πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και όχι από το πώς διατίθενται.

Όψεις όπως η μορφή, η δομή και η μηχαναγνωσιμότητα καθιστούν όλα τα δεδομένα πιο εύχρηστα και όλα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.

Ωστόσο, αυτά δεν κάνουν τα δεδομένα πιο ανοιχτά.

  • Γιατί χρειαζόμαστε ανοιχτά δεδομένα;

Τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν να φέρουν διαφορετικά οφέλη στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών.

  • Μετασχηματισμό της κυβέρνησης

Τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να είναι πιο διαφανείς. Μπορεί να αποδείξουν ότι το δημόσιο χρήμα δαπανάται καλά και εφαρμόζονται  σωστές πολιτικές.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κορυφαίο ακτιβιστή της ανοιχτής κυβέρνησης David Eaves, τα ανοιχτά δεδομένα επέτρεψαν στους πολίτες του Καναδά να εξοικονομήσουν 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση σε δόλιες φιλανθρωπικές δωρεές το 2010.

Μεταβείτε στο άρθρο του David Eaves

Με βάση την προβλεπόμενο  ΑΕΠ της ΕΕ για το 2020, λαμβάνοντας υπόψη τους αντίστοιχους μέσους όρους των κυβερνητικών δαπανών των χωρών, μπορεί να υπολογιστεί η εξοικονόμηση κόστους ανά χώρα. Η συσσωρευμένη εξοικονόμηση κόστους για την ΕΕ28 + το 2020 προβλέπεται να ισούται με 1,7 δισ. Ευρώ.

Το Lexbase είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που παρέχει δημόσιες πληροφορίες από σουηδικά δικαστήρια και άλλες αρχές. Στον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε κρίσεις σε ποινικές και αστικές υποθέσεις που αφορούν άτομα και εταιρείες. Η βάση δεδομένων ενημερώνεται με νέες κρίσεις και αποφάσεις κάθε μέρα. Ο ιστότοπος χρησιμοποιείται για να παρέχει στους πολίτες πληροφορίες σχετικά με την εγκληματικότητα σε διάφορες περιοχές .

Σε ένα άλλο παράδειγμα, σύμφωνα με το «Ακολουθήστε τα χρήματα στη Νιγηρία», η ίδια διαδικασία χρησιμοποιείται για να διασφαλιστεί ότι ξοδεύονται δημόσια κονδύλια για την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν υποσχεθεί στους πολίτες.


  • Δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών

Τα ανοιχτά δεδομένα ανοίγουν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις να συνδεθούν με τους πελάτες.

Η Transport for London έχει κυκλοφορήσει ανοιχτά δεδομένα που έχουν χρησιμοποιήσει οι προγραμματιστές για τη δημιουργία περισσότερων από 800 εφαρμογών μεταφοράς.

Δείτε την Transport for London

Η Thomson Reuters χρησιμοποιεί ανοιχτά δεδομένα για να συνδεθεί με υπάρχοντες πελάτες προκειμένου να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες.

Δείτε το Thomson Reuters


  • Προστασία του πλανήτη μας

Ο ιστός έχει γίνει βασικό μέρος της υποδομής μας και τα ανοιχτά δεδομένα θα βασιστούν σε αυτό.

Τα ανοιχτά δεδομένα σχετικά με τον καιρό μπορούν να παρέχουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για περιβαλλοντικές καταστροφές,.

Δείυε για παράδειγμα το κέντρο ειδήσεων των Ηνωμένων Εθνών

Τα ανοιχτά δεδομένα βοηθούν επίσης τους καταναλωτές να κατανοήσουν τις προσωπικές τους επιπτώσεις στο περιβάλλον και να λάβουν μέτρα για τη βελτίωσή τους.

Δείτε για παράδειγνα  την αναφορά Better Choices Better Deals


Last modified: Wednesday, 3 March 2021, 1:53 PM