Topic outline

  • Γενικές Πληροφορίες και Στόχοι

    Στο τέλος του μαθήματος  οι συμμετέχοντες θα μπορούν να:

    1. Περιγράψουν τα ανοιχτά δεδομένα

    2. Περιγράψουν την αξία των ανοιχτών δεδομένων για το δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τους ερευνητές

    3. Αναγνωρίσουν την αξία των ανοιχτών προτύπων και να περιγράψουν τις βασικές προκλήσεις για την εφαρμογή ανοιχτών προτύπων
    4. Να περιγράψουν τους βασικούς  δείκτες απόδοσης για τη σύγκριση και τη μέτρηση επιτυχημένων πρωτοβουλιών ανοιχτών δεδομένων
    5. Περιγράψουν τους τρόπους ανόιγματος των δεδομένων από ένα οργανισμό
    6. Αναγνωρίσουν και περιγράψουν το είδος ανοιχτής άδειας που εφαρμόζεται


  • Τι είναι τα ανοιχτά δεδομένα;

    opendata3

    Τα ανοιχτά δεδομένα είναι δεδομένα στα οποία ο καθένας έχει πρόσβαση, χρήση και κοινή χρήση . Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και τα άτομα μπορούν να χρησιμοποιούν ανοιχτά δεδομένα για να αποφέρουν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

    Σε αυτήν την ενότητα θα διερευνήσουμε τα εξής:

    • Τι είναι τα ανοιχτά δεδομένα;
    • Ποιά είναι η αξία των δεδομένων;
    • Τι κάνει τα δεδομένα ανοιχτά;
  • Ανοιχτά πρότυπα και σύστημα 5 αστέρων

    5stars
    Στόχος αυτης της ενότητας είναι οι συμμετέχουν να μπορούν να:
    1. Περιγράψουν την ανάγκη για χρήση ανοιχτών προτύπων
    2. Αναπαραγάγουν τον ορισμό ανοιχτού προτύπου
    3. Απαριθμήσουν τις βασικές προκλήσεις για την εφαρμογή ανοιχτών προτύπων
    και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης
    4. Περιγράψουν το σύστημα των πέντε αστέρων για τη δημοσίευση δεδομένων
    5. Απαριθμήσουν πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του κάθε επιπέδου


  • Μέτρηση επιτυχίας για ανοιχτά δεδομένα

    • openda5

    Οι επιτυχημένες πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων κάνουν περισσότερα από μια απλή δημοσίευση δεδομένων στον Ιστό. Οι περισσότεροι οργανισμοί που γνωρίζουν τα δεδομένα θέσπισαν επίσης πλαίσια και πολιτικές για την υποστήριξη και την παροχή κινήτρων στην καινοτομία. Πρέπει να δημιουργηθούν κοινότητες ανοιχτών δεδομένων και να κοινοποιηθούν ιστορίες επιτυχίας. Μαζί, αυτά θα βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους να κατανοήσουν τα οφέλη των ανοιχτών δεδομένων.

    Σε αυτήν την ενότητα θα διερευνήσουμε τα εξής:

    • Μέτρηση της επιτυχίας μιας πρωτοβουλίας
    • Εστίαση στη ζήτηση των δεδόμενων
    • Παρακολούθηση των δεδομένων

  • Πώς μπορεί κανείς να «ανοίξει» τα δεδομένα;

  • Πώς μπορούν τα Ανοιχτά Δεδομένα βελτιώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες

    Τα ανοιχτά δεδομένα   μπορούν να έχουν  μοναδική επίδραση στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Στο  πλαίσιο του δημόσιου τομέα, τα ανοιχτά δεδομένα αναφέρονται γενικά σε ένα σύνολο αξιών και πολιτικών που προωθούν τη διαφανή ορατότητα, την πρόσβαση και τη χρήση των κρατικών δεδομένων σε όλους τους πολίτες. Αυτό αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από ένα σύνολο πολιτικών, αλλά μάλλον μια μετατόπιση αξίας σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα που επιδιώκει να δώσει έμφαση στη λογοδοσία και στην ουσιαστική δέσμευση των πολιτών στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών.

    Η ευρεία ιδέα των ανοιχτών δεδομένων - και οι πολιτικές που διαμορφώνονται από αυτά - μπορεί να μεταφραστεί σε ένα ευρύ φάσμα θετικών, πρακτικών αποτελεσμάτων για τις δημόσιες υπηρεσίες. Καθώς η κίνηση των ανοιχτών δεδομένων έχει αποκτήσει δυναμική, έχουμε δει συναρπαστικά παραδείγματα των δυνατοτήτων που μπορεί να έχει στον δημόσιο τομέα.

    Έχουν επισημανθεί τέσσερις ευδιάκριτες ευκαιρίες όπου  τα ανοιχτά δεδομένα  έχουν πρακτικό αντίκτυπο στις δημόσιες υπηρεσίες :

    • Τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να ενισχύσουν την σχέση  των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες
    Τα ανοιχτά  δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν με ένα ευρύ φάσμα τρόπων για τη βελτίωση των εμπειριών των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, από την παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες μεταφοράς για τη βελτίωση των ταξιδιών των ταξιδιωτών, έως την αξιοποίηση δεδομένων καιρού για να βοηθηθούν οι αγρότες στον προγραμματισμό άρδευσης και τη μοντελοποίηση καλλιεργειών.
    • Τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να απελευθερώσουν νέες ιδέες και να βελτιώσουν τη λήψη αποφάσεων
    Τα ανοιχτά  δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν με ένα ευρύ φάσμα τρόπων για τη βελτίωση των εμπειριών των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, από την παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες μεταφοράς για τη βελτίωση των ταξιδιών των ταξιδιωτών, έως την αξιοποίηση δεδομένων καιρού για να βοηθηθούν οι αγρότες στον προγραμματισμό άρδευσης και τη μοντελοποίηση καλλιεργειών.
    • Τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να ξεκλειδώσουν την καινοτομία και να οδηγήσουν την οικονομική ανάπτυξη

    Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που δείχνουν ότι το «άνοιγμα» των συνόλων δεδομένων που ανήκουν στο κράτος μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα σε ολόκληρη την οικονομία. 

    Ένας λόγος είναι ότι η απλή κοινοποίηση αυτών των δεδομένων στο κοινό επιτρέπει σε μια ευρύτερη ομάδα χρηστών να πειραματιστεί και να καινοτομήσει νέες υπηρεσίες, οδηγώντας στην ανάπτυξη της αγοράς. Ένας άλλος λόγος είναι ότι «ανοίγοντας» τα σύνολα δεδομένων τους, οι κυβερνήσεις ενδυναμώνουν ολόκληρους τομείς με κρίσιμες πληροφορίες που μπορούν να βελτιώσουν τη δέσμευση των ανθρώπων με τις υπηρεσίες τους. 

    • Το «άνοιγμα» δεδομένων μπορεί να επιταχύνει τη διατομεακή συνεργασία για το κοινό καλό

    Ενώ οι κυβερνήσεις υπήρξαν οι κύριοι πρωταθλητές των ανοιχτών δεδομένων δημοσιεύοντας δημόσια τα σύνολα δεδομένων τους, η προσπάθεια «ανοίγματος» δεδομένων επηρέασε και τον ιδιωτικό τομέα, οδηγώντας τους διατομεακούς και ιδιωτικούς συνεργάτες να ανοίξουν δεδομένα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων.

    Για παράδειγμα, η Στατιστική Υπηρεσία της  Ολλανδίας (CBS) συνεργάστηκε πρόσφατα με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone για να αναλύσει τα αρχεία κλήσεων κινητής τηλεφωνίας για να κατανοήσει καλύτερα τα πρότυπα κινητικότητας και να ενημερώσει τον αστικό σχεδιασμό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση, η βιομηχανία και ο ακαδημαϊκός κόσμος συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός πλαισίου για την τυποποίηση της διαχείρισης δεδομένων που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για να γίνουν κοινά αυτά τα δεδομένα σε όλο το οικοσύστημα, γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα.