Μια  ανοιχτή άδεια  είναι εκείνη που θέτει πολύ λίγους περιορισμούς σε ό, τι μπορεί να κάνει ο καθένας με το περιεχόμενο ή τα δεδομένα που διαθέτουν άδεια. Η ανοιχτή άδεια επιτρέπει σε άλλους να κάνουν πράγματα όπως:

  • αναδημοσιεύουν το περιεχόμενο ή τα δεδομένα στον δικό τους ιστότοπο
  • αντλόυν νέο περιεχόμενο ή δεδομένα
  • να κερδίζουν  χρήματα με την πώληση προϊόντων που χρησιμοποιούν το περιεχόμενο ή τα δεδομένα σας
  • να αναδημοσιεύουν το περιεχόμενο ή τα δεδομένα ε

Σύμφωνα με τον  ανοιχτό ορισμό , υπάρχουν μόνο δύο είδη περιορισμών που μπορεί να θέσει μια ανοιχτή άδεια:

  • ότι οι χρήστες πρέπει να  αποδίδουν  στην πηγή του περιεχομένου ή των δεδομένων
  • ότι οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύσουν οποιοδήποτε παράγωγο περιεχόμενο ή δεδομένα με την ίδια άδεια (αυτό ονομάζεται  κοινή χρήση )

Μια ανοιχτή άδεια ενδέχεται να μην κάνει ούτε ένα ή και τα δύο και μπορείτε να επιλέξετε ποια ανοιχτή άδεια θα χρησιμοποιήσετε όταν δημοσιεύετε ανοιχτό περιεχόμενο ή δεδομένα. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε να διαθέσετε το περιεχόμενο ή τα δεδομένα σας σε ένα από τα τρία επίπεδα άδειας:

  1. μια   άδεια κοινού κτήματος  (public domain) δεν έχει καθόλου περιορισμούς (τεχνικά, αυτό υποδηλώνει ότι παραιτείτε τα δικαιώματά σας για το περιεχόμενο ή τα δεδομένα)
  2. η   άδεια Αναφορά Δημιουργού ακριβώς λέει ότι περαιτέρω χρήστες πρέπει να δίνουν αναφορά σε εσάς
  3. μια άδεια  Παρόμοια Διανομή  χρήσης λέει ότι οι χρήστες πρέπει να δίνουν απόδοση και να κοινοποιούν οποιοδήποτε παράγωγο περιεχόμενο ή δεδομένα με την ίδια άδεια

  • Τι ανοιχτές άδειες υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο ομάδες ανοιχτών αδειών. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια άδεια από ένα από αυτά τα σύνολα αντί να δημιουργήσετε τη δική σας άδεια, για τρεις λόγους:

  1. είναι λιγότερη δουλειά
  2. διασφαλίζει ότι η νομική γλώσσα στην άδεια είναι σωστή
  3. καθιστά πολύ πιο εύκολο για τους χρήστες να ξέρουν τι μπορούν να κάνουν με τα δεδομένα σας

  • Aνοιχτές άδειες για δημιουργικό περιεχόμενο

Το δημιουργικό περιεχόμενο, όπως κείμενο, φωτογραφίες, διαφάνειες και ούτω καθεξής, θα πρέπει να διαθέτει άδεια χρήσης με άδεια  Creative Commons . Υπάρχουν τρία από αυτά που πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης για ανοιχτό περιεχόμενο:

Επίπεδο άδειας Άδεια Creative Commons
Κοινό Κτήμα
CCo
Αναφορά Δημιουργού CC-By
Παρόμοια Διανομή
CC-by-sa

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τις πιο πρόσφατες (έκδοση 4.0) άδειες Creative Commons, οι οποίες είναι διεθνείς. Οι σύνδεσμοι στον παραπάνω πίνακα μεταβαίνουν στις σωστές άδειες.

Υπάρχουν άλλοι τύποι αδειών Creative Commons που δεν είναι ανοιχτές άδειες. Για παράδειγμα, η άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial δεν επιτρέπει εμπορική επαναχρησιμοποίηση περιεχομένου και επομένως δεν είναι ανοιχτή άδεια


Last modified: Thursday, 4 March 2021, 1:30 PM