4.2.1 - Η βιβλιοθήκη Pygame

Για να κάνουμε την εργασία με γραφικά πιο εύκολη, θα χρησιμοποιοήσουμε την “Pygame.”  Η Pygame είναι μία βιβλιοθήκη κώδικα που κάποιοι άλλοι έχουν γράψει και κάνε εύκολο το να: 

  • σχεδιάσουμε σχήματα
  • εμφανίσουμε εικόνες
  • Animate
  • αλληλεπιδράσουμε με το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και το χειριστήριο παιχνιδιών
  • αναπαράγουμε ήχο
  • εντοπίσουμε πότε αντικείμενα συγκρούονται 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένα πρόγραμμα βασισμένο στην Pygame είναι να φορτώσει και αρχικοποιήσει τη βιβλιοθήκη Pygame. Κάθε πρόγραμμα που χρησιμοποιεί την Pygame πρέπει να αρχίζει με τις ακόλουθες γραμμές:

# Ενσωμάτωση βιβλιοθήκης συναρτήσεων με όνομα 'pygame'

>>> import pygame

Η βιβλιοθήκη Pygame πρέπει να έχει εγκατασταθεί στο περιβάλλον του Thonny. Αν δείτε κάποιο μήνυμα λάθους μετά την εκτέλεση της παραπάνω εντολής τότε η βιβλιοθήκη pygame δεν είναι εγκατεστημένη. Διαβάστε τις οδηγίες εγκατάστασης  και εγκαταστήστε την.

Σημαντικό: Η εντολή import pygame ψάχνει για ένα αρχείο με όνομα pygame. Αν ο προγραμματιστής δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα και το αποθηκεύσει με όνομα pygame.py, ο υπολογιστής θα εισάγει αυτό το πρόγραμμα αντί για τη βιοβλιοθήκη! Αυτό θα εμποδίσει την εκτέλεση οποιουδήποτε προγράμματος χρησιμοποιεί την pygame μέχρι να διαγραφεί το αρχείο pygame.py που έφτιαξε ο προγραμματιστής. Ποτέ μην ονομάσετε ένα αρχείο pygame.

Μετά την εισαγωγή πρέπει να αρχικοποιήσουμε τη βιβλιοθήκη με την ακόλουθη εντολή.

# Αρχικοποίηση της μηχανής παιχνιδιού της pygame

>>> pygame.init()