4.2.2 - Χρώματα γραφικών

Τα χρώματα ορίζονται σαν μία λίστα τριών χρωμάτων: Κόκκινο, Πράσινο, και Μπλε. Έχετε ακούσει ποτέ για το πρότυπο RGB (Red, Green, Blue);

Κάθε στοιχείο τις τριάδας RGB είναι ένας αριθμός από το 0 μέχρι το 255. Το μηδέν σημαίνει καθόλου χρώμα και το 255 σημαίνει ότι πρέπει να εμφανιστεί το περισσότερο δυνατόν από αυτό το χρώμα στην οθόνη. Τα χρώμα συνδυάζονται με ένα προσθετικό τρόπο, έτσι αν όλα τα χρώματα είναι εμφανίζονται πλήρως στην οθόνη θα προκύψει το άσπρο χρώμα.

Το χρώμα στην Python είναι ορισμένο σε μία πλειάδα (tuple) που είναι ένα είδος λίστας με τρεις αριθμούς. Οι αριθμοί στην πλειάδα διαχωρίζονται με κόμμα. Γράψτε την ακόλουθη εντολή στο τμήμα εντολών του Thonny για να δημιουργήσετε τα σχετικά χρώματα.

>>> BLACK = ( 0, 0, 0) 

>>> WHITE = ( 255, 255, 255) 

>>> RED = ( 255, 0, 0) 

>>> GREEN = ( 0, 255, 0)

>>> BLUE = ( 0, 0, 255) 

Γι' αυτές τις μεταβλητές χρησιμοποιήστε ονόματα με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα. Αυτές οι μεταβλητές των οποίων η τιμή δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμαμτος λέγονται σταθερές και χρησιμοποιούμε κεφαλαία γράμματα για να τις ονομάσουμε.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα χρώμα και δεν γνωρίζεται τον συνδυασμό των τριών χρωμάτων που το αποτελούν, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα επιλογής χρώματος και να πειραματιστείτε.