Πλεονεκτήματα και προβλήματα/δυσκολίες εφαρμογής της εκπαιδευτικής ρομποτικής
Πλεονεκτήματα και προβλήματα/δυσκολίες εφαρμογής της εκπαιδευτικής ρομποτικής
Πλεονεκτήματα χρήσης Ρομποτικής
Η εμπειρία και οι σχετικές γνώσεις έχουν δημιουργήσει θετικό κλίμα εφαρμογής
της Ρομποτικής στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση
της ποιότητας της επιστημονικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης σε όλους τους
τύπους των σχολείων. Η ρομποτική τεχνολογία ως εκπαιδευτικό εργαλείο
Προβλήματα/δυσκολίες εφαρμογής της εκπαιδευτικής ρομποτικής
Η χρήση φυσικών μοντέλων κατά τη διδασκαλία των αρχών του προγραμματισμού μπορεί να δημιουργήσει διδακτικά προβλήματα:
- φυσικοί και τεχνικοί περιορισμοί του υλικού (περιορισμούς που μπορεί να δημιουργήσει η τριβή στην κίνηση ενός αντικειμένου κ.α.)
- χρονικοί περιορισμοί που αφορούν τον χρόνο εκμάθησης του συστήματος από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Ο εκπαιδευτικός σε πρώτη φάση οφείλει να αφιερώσει κάποιες ώρες διδασκαλίας για την εξοικείωση των παιδιών με το υλικό και το λογισμικό.
- χρονικοί περιορισμοί που αφορούν την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ρομπότ. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να οργανώσει κατάλληλα τη διδασκαλία του με φύλλα εργασίας και άλλο κατάλληλο υποστηρικτικό υλικό καθώς και να προετοιμάσει κατάλληλα το χώρο του εργαστηρίου. Το μεγάλο πλήθος συγκεκριμένων μικρών εξαρτημάτων, αυξάνει το χρόνο οργάνωσης και διατήρησης της διδασκαλίας.
- περιορισμοί κόστους επένδυσης (μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για την απόκτηση και συντήρηση – επικαιροποίηση απαιτούμενου αριθμού συστημάτων). Απαιτείται η αγορά ενός επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών σετ ρομπότ καθώς και κατάλληλες υποδομές για την υποστήριξη εργαστηρίου ρομποτικής με πάγκους εργασίας, Η/Υ, σύνδεση στο Internet και αρκετό ελεύθερο χώρο.
- οι κινήσεις ενός ρομποτικού μοντέλου δεν είναι πάντα ακριβείς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί το ρομπότ (π.χ. ένα ρομπότ που παρεκκλίνει από την προγραμματισμένη πορεία του εξαιτίας κάποιου εμποδίου, λόγω τριβής, λόγω φωτισμού κ.α.). Υπάρχουν, δηλαδή, φυσικοί περιορισμοί όσον αφορά το υλικό στο σχολικό περιβάλλον.
- η μη ύπαρξη τις περισσότερες φορές ενός φυσικού προσώπου κατάλληλου και υπεύθυνου για την τακτοποίηση και συντήρηση του υλικού εξοπλισμού.
- το πρόγραμμα σπουδών που δεν ευνοεί την εκπαιδευτική καινοτομία.
- ο μαθητής/ η μαθήτρια πρέπει να έχει στη διάθεσή του/της τον χρόνο που χρειάζεται (διαφορετικός χρόνος για κάθε μαθητή) για να δουλέψει σύμφωνα με τους δικούς του/της ρυθμούς μάθησης, προκειμένου να επιτευχθεί η μάθησή του.