Κάθε τηλεπικοινωνιακό μέσο (τηλεπικοινωνιακό κανάλι) έχει ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να μεταδίδει από τον πομπό στο δέκτη ορισμένες μεταβολές ενός φυσικού μεγέθους. Οι μεταβολές αυτές μπορεί να αφορούν μεταβολές πλάτους, συχνότητας, φάσης και γενικά μεταβολές κάθε φυσικού μεγέθους που σχετίζεται με το μεταδιδόμενο σήμα.

 
Ρυθμός διαμορφωμένου σήματος

Ως ρυθμός διαμορφωμένου σήματος (baud rate Bdps) ορίζεται ο ρυθμός μεταβολών (κάποιου φυσικού μεγέθους –χαρακτηριστικού-) που μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε ένα κανάλι στη μονάδα του χρόνου, με ένα επιτρεπτό ποσοστό σφάλματος. Εναλλακτικά ο ρυθμός αυτός ονομάζεται και ρυθμός σηματοδοσίας.

Στην περίπτωση που τα διαφορετικά σήματα που μπορούν να μεταδοθούν από ένα κανάλι είναι δύο (πχ. 2 διαφορετικές συχνότητες), τότε η μία μπορεί να αντιστοιχηθεί στο 0 και η άλλη στο 1. Σε αυτή την περίπτωση το bit rate ταυτίζεται με το baud rate. Αν οι επιτρεπτές όμως συχνότητες είναι τέσσερις, τότε μπορεί να αντιστοιχηθούν στις συμβολοσειρές 00, 01, 10, 11 των 2 bits, οπότε bit rate = baud rate X 2. Αντιστοίχως 8 διαφορετικά σήματα αντιστοιχούν σε 3 bits, 16 σε 4 bits κ.ο.κ.