Στην παρούσα ενότητα θα αναγνωρίσουμε αρχικά τις βασικές τοπολογίες τοπικών δικτύων και στη συνέχεια να περιγράψουμε συνοπτικά τα πλέον επικρατέστερα πρότυπα ethernet.

 

   Τοπολογία δικτύου

Με το όρο Τοπολογία Δικτύου (Network Topology) αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι κόμβοι ενός δικτύου.

 

Οι τοπολογίες δικτύων ιδιαίτερα των τοπικών, διακρίνονται σε φυσικές και λογικές. Οι φυσικές τοπολογίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι υπολογιστές χρησιμοποιώντας το μέσο μετάδοσης, ενώ οι λογικές τοπολογίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μετάδοση των δεδομένων μεταξύ των κόμβων του δικτύου. Για παράδειγμα στα περισσότερα σύγχρονα τοπικά δίκτυα Ethernet η περισσότερο χρησιμοποιούμενη φυσική τοπολογία είναι τύπου αστέρα, όπου όλοι οι υπολογιστές συνδέονται με ανεξάρτητα καλώδια σε μία κεντρική συσκευή (switch ή hub), ενώ η λογική τοπολογία είναι τύπου αρτηρίας, δεδομένου ότι η επικοινωνία πραγματοποιείται με κανόνες που αφορούν υπολογιστές συνδεδεμένους σε δίκτυο αρτηρίας. Για τη σωστή επιλογή - υλοποίηση μιας τοπολογίας πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορες παράμετροι όπως:

  • Ο τύπος της καλωδίωσης ο οποίος καθορίζει τόσο την ταχύτητα μετάδοσης όσο και την μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ των υπολογιστών.
  • Η διάταξη των καλωδίων και οι οδεύσεις τους (διαδρομές) μέσα από τοίχους και οροφές.
  • Ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των υπολογιστών.
  • Άλλα ειδικά χαρακτηριστικά και στοιχεία που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και σε μεγάλο βαθμό την απόδοση ολόκληρου του δικτύου.

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει θα πρέπει να διαχωριστεί η φυσική τοπολογία του δικτύου από τη λογική τοπολογία [1] . Στο υπόλοιπο της ενότητας θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις περισσότερο διαδεδομένες περιπτώσεις.



[1] Η φυσική και η λογική τοπολογία ενός δικτύου μπορεί να ταυτίζονται μπορεί και όχι.